17 juli 2011

Gullig liten historia om småfolk

Avskrift ur Landsmålsföreningarnas tidskrift "Nyare bidrag till kännedom om de svenska landsmålen" sjätte bandet (1885-1889)

"I Sillerbo bodde Greks. Hans barn lekte ofta med  trollbarnen, som voro klädda i grå kläder med röda toppmössor. En gång bådo de små Greksarna de underjordiske att deltaga i deras måltid. Nej, sade dessa, mor eran kringlar och krånglar öfver tråget, så vi ingen mat få; men kommen I med oss! Ock de gingo till den stora stenen, som ligger ej långt från gården där. I ett foro de underjordiske under stenen ock försvunno. Små Greksarna stodo där ock gapade efter dem. De försökte inte komma efter, ock sprungo så hem."

Greks eller Greigs hette Jonsson i efternamn och levde i Sillerbo i Ljusdals socken 1720 - 1808. En av de "små Greksarna" var min morfars farmors farmor och hette Märta Greigsdotter. Och Mor, som kringlade och krånglade över mattråget hette Karin Andersdotter, levde 1727 - 1793 och kom från gården Ol-Ors i Välje. Namnet Greks, Greigs är lite ovanligt. I SOFI.s namndatabas över medeltida namn i Sverige, säger man att det härstammar från namnet Gregers och längre tillbaka Gregorius. En annan och vanligare form är  Grels. Min Greigs härstammade på sin mammas sida från Grelsgården i Byberget i Haverö socken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar